Gdy wszystko działa normalnie, nie ma żadnych alarmów ani powiadomień, które mogłyby Cię rozpraszać. Jeśli monitorowane urządzenie zostanie odłączone od DataHub Pro, funkcja Człowiek za burtą stopniowo powiadamia właściciela urządzenia, załogę na pokładzie, a gdy internet jest dostępny, także wybrane przez Ciebie kontakty na lądzie.
Chociaż wszystko jest w porządku
Włącz monitorowanie, gdy jesteś na straży lub chcesz, aby Twoje urządzenie było monitorowane.
Po uruchomieniu monitorowania możesz odłożyć telefon i kontynuować żeglowanie.
Jeśli Twój telefon lub zegarek utraci połączenie z DataHub Pro, w pierwszej kolejności zostaniesz o tym powiadomiony .
Daje to czas na ponowne nawiązanie połączenia, jeśli problem dotyczy tylko sieci Wi-Fi, lub na wyłączenie monitorowania, jeśli jesteś już bezpieczny na pokładzie i nie musisz być już monitorowany.
Jeśli Twoje urządzenie zostanie rozłączone
Jeśli Twój telefon lub zegarek utraci połączenie z DataHub Pro, w pierwszej kolejności zostaniesz o tym powiadomiony .
Daje to czas na rozwiązanie prostych problemów, takich jak ponowne połączenie z siecią Wi-Fi DataHub Pro lub wyłączenie monitorowania po zakończeniu oglądania.
Jeśli urządzenie pozostaje odłączone
Jeśli urządzenie nadal pozostaje odłączone po około 30 sekundach , pozostali członkowie załogi zostają ostrzeżeni. Pomarańczowe okienko z ostrzeżeniem identyfikuje odłączonego członka załogi i prosi wszystkich o potwierdzenie, że są na pokładzie . Daje to załodze krótką możliwość potwierdzenia, że dana osoba jest bezpieczna, zanim zostanie uruchomiony pełny alert „Człowiek za burtą”.
Po około 60 sekundach: Człowiek za burtą
Jeśli urządzenie pozostanie odłączone, aktywowany jest pełny alert MOB . Urządzenia załogi otrzymują głośny, wibrujący sygnał, a aplikacja wyświetla czerwone ostrzeżenie MOB identyfikujące osobę zaginioną.
Jeśli DataHub Pro jest podłączony do zgodnego plotera nawigacyjnego NMEA 2000, alert MOB i pozycja są także zaznaczane na ploterze , dzięki czemu załoga może natychmiast rozpocząć normalną procedurę alarmową „człowiek za burtą”.
Powiadamianie kontaktów na lądzie o zdarzeniu „człowiek za burtą”
Gdy DataHub Pro będzie miał dostęp do Internetu, wskazane przez Ciebie kontakty na lądzie otrzymają SMS-a i e-mail z ostrzeżeniem „Człowiek za burtą” .
Alert zawiera:
Kto uruchomił alert MOB.
Data i godzina.
Miejsce, w którym aktywowano MOB.
Link umożliwiający wyświetlenie lokalizacji na mapie.
Oznacza to, że przyjaciele, rodzina i załoga brzegowa mogą szybko zobaczyć, co się stało i gdzie znajdowała się łódź w momencie uruchomienia alarmu.
Reagowanie na alert MOB
Kliknij Odrzuć , aby wyciszyć dźwiękowy i wibracyjny alert na swoim urządzeniu i móc skupić się na swojej części procedury odzyskiwania.
Ukrycie alertu nie anuluje zdarzenia MOB.
Gdy wszyscy bezpiecznie wrócą na pokład, wykonaj czynności opisane w procedurze odzyskiwania sprawności po ataku „Człowiek za burtą”, aby ponownie podłączyć uszkodzone urządzenie i przywrócić normalne monitorowanie.
WAŻNA UWAGA: Funkcja Człowiek za burtą jest w trakcie aktywnego rozwoju. Czas i sposób działania alertów mogą ulec zmianie w miarę postępu testów beta. Zawsze korzystaj z funkcji Człowiek za burtą w połączeniu z ustalonymi procedurami obsługi pasażerów (MOB) na pokładzie i sprzętem bezpieczeństwa.
Dalej: Sprawdź, czy Twój telefon lub zegarek jest obsługiwany
Przed rozpoczęciem konfiguracji sprawdź, czy Twój telefon lub smartwatch został przetestowany z wersją beta gry Man Overboard.
Pomoże Ci to potwierdzić, czy możesz nadal korzystać z urządzenia, które już masz, czy też przed rozpoczęciem pracy potrzebujesz obsługiwanego urządzenia.
Następny artykuł: MOB - Czy mój telefon lub zegarek jest obsługiwany?


