Przejdź do głównej zawartości

MOB - Co się stanie, jeśli utracimy Wi-Fi, Internet lub zasilanie?

Dowiedz się, co dzieje się z aplikacją Człowiek za burtą, gdy urządzenie zostanie rozłączone, Internet stanie się niedostępny lub nastąpi pr

Napisane przez Matt Crockett

Funkcja „Man Overboard” monitoruje połączenie między każdym telefonem lub zegarkiem a DataHub Pro. Utrata połączenia nie zawsze oznacza wypadnięcie za burtę. Może być również spowodowana przełączeniem Wi-Fi, rozładowaniem baterii lub utratą zasilania DataHub Pro.

Oto, czego możesz się spodziewać.

Jeśli telefon lub zegarek opuści zasięg DataHub Pro Wi-Fi

Gdy monitorowanie jest włączone, urządzenie stale komunikuje się z DataHub Pro.

Jeśli połączenie zostanie przerwane:

  1. Odłączone urządzenie najpierw wyświetla ostrzeżenie , prosząc użytkownika o sprawdzenie połączenia Wi-Fi.

  2. Po około 30 sekundach pozostali członkowie załogi otrzymają pomarańczowe ostrzeżenie z prośbą o sprawdzenie, czy dana osoba jest na pokładzie.

  3. Jeżeli urządzenie pozostanie odłączone, pełny alert MOB zostanie aktywowany po około 60 sekundach .


Dzięki temu osoba znajdująca się bezpiecznie na pokładzie ma czas na rozwiązanie prostego problemu z siecią Wi-Fi, zanim uruchomiony zostanie pełny alert MOB.

Jeśli połączenie internetowe zostanie utracone

Funkcja „Człowiek za burtą” nie wymaga internetu do podstawowego monitorowania pokładu. Załoga na pokładzie zawsze zostanie powiadomiona, gdy ktoś opuści łódź.

Jeśli DataHub Pro Wi-Fi pozostaje dostępna, ale połączenie internetowe zostanie utracone:

Funkcjonować

Co się dzieje?

Monitorowanie urządzeń

✅ Ciąg dalszy

Alerty pokładowe

✅ Kontynuuj

Wyjście MOB NMEA 2000

✅ Ciąg dalszy

Zgodna pozycja MOB plotera nawigacyjnego

✅ Ciąg dalszy

Alerty e-mail

❌ Nie można wysłać

Alerty SMS

❌ Nie można wysłać

Jeśli bateria telefonu lub zegarka się rozładuje

Rozładowana bateria uniemożliwia również komunikację urządzenia z DataHub Pro.

W takim przypadku DataHub Pro potraktuje urządzenie jako odłączone i rozpocznie normalny proces ostrzegania i eskalacji MOB.

  • Można powiadamiać inne podłączone urządzenia załogi.

  • Urządzenie z rozładowaną baterią nie jest w stanie ostrzec użytkownika.

  • Jeśli DataHub Pro i wymagane połączenia pozostają dostępne, można kontynuować normalną eskalację MOB.

Dlatego też podczas korzystania z aplikacji Człowiek za burtą istotne jest dbanie o to, aby monitorowane urządzenia były ładowane.

Wyczyść alert po rozładowaniu baterii urządzenia

Po ponownym naładowaniu telefonu lub zegarka istnieją dwa sposoby na usunięcie wygenerowanego alertu:

  1. Potwierdź alert w każdej aplikacji, a następnie kontynuuj regularne monitorowanie, aż urządzenie naładuje się na tyle, aby można było ponownie nawiązać połączenie. Wyłącz monitorowanie, gdy będziesz gotowy do zakończenia monitorowania.

  2. Zresetuj system „Człowiek za burtą” w DataHub Pro. Otwórz DataHub i przejdź do „Usługi > Człowiek za burtą > PŁUCZ MOB” . Spowoduje to zresetowanie systemu „Człowiek za burtą” i wyczyszczenie statusu wszystkich podłączonych urządzeń.

Jeśli DataHub Pro straci zasilanie lub straci łączność Wi-Fi

Jeśli DataHub Pro straci zasilanie, wszystkie podłączone telefony i zegarki utracą połączenie z systemem.

Urządzenia będą wysyłać lokalne powiadomienia i prosić użytkowników o sprawdzenie połączenia Wi-Fi.

Ponieważ jednak DataHub Pro nie jest już dostępny:

  • Nie można przesyłać informacji MOB przez NMEA 2000 .

  • Nie można umieścić pozycji MOB na ploterze nawigacyjnym.

  • Nie można wysyłać powiadomień e-mailem ani SMS-em .

Z perspektywy telefonu lub zegarka nie można stwierdzić, czy połączenie zostało utracone, ponieważ użytkownik oddalił się od łodzi, czy też DataHub Pro stał się niedostępny.

Lokalne ostrzeżenie na urządzeniu nie oznacza zatem, że kompletny obieg alertu MOB został wykonany.

Jeśli otrzymasz nieoczekiwane ostrzeżenie o rozłączeniu

Jeśli jesteś bezpieczny na pokładzie:

  1. Sprawdź, czy urządzenie jest podłączone do DataHub Pro Wi-Fi .

  2. Sprawdź, czy DataHub Pro jest zasilany i działa prawidłowo.

  3. W razie potrzeby podłącz urządzenie ponownie.

  4. Jeśli nie jesteś już na obserwacji, wyłącz monitorowanie .

Zobacz MOB - Skonfiguruj sieć Wi-Fi, aby zapewnić niezawodny monitoring i zapoznać się z zalecanymi ustawieniami sieci Wi-Fi, które pomogą ograniczyć niepożądane rozłączenia.

WAŻNE: Aplikacja „Człowiek za burtą” jest w trakcie aktywnego rozwoju. Czasy i zachowanie alertów mogą ulec zmianie w późniejszych wersjach aplikacji i oprogramowania.

Następne: Potwierdź, odzyskaj i zresetuj alert MOB

Wiedza o bezpieczeństwie wszystkich to co innego niż po prostu ukrycie alertu na urządzeniu.

Następnie dowiesz się, jak działa potwierdzanie, jak urządzenia odzyskują połączenie po ponownym nawiązaniu połączenia i jak przywrócić normalny stan monitorowania w przypadku awarii Człowiek za burtą.

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?